Oogsttijd

October 08, 2011 0 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Oogsttijd

De natuur is ‘in de war’, alles ligt zeker een maand achter ‘op schema’. Zo ook de eerste cacao oogst van het jaar: waar anders in de maand juli, midwinter hier, het cacao gebeuren aardig stil ligt was het nu nog volop oogsttijd. Overal rijpe vruchten en iedere dag regen. En dat betekent niet een buitje zo af en toe maar een dagelijks regengordijn dat maar niet open wil gaan. En in deze stromende nattigheid moesten onze werkers erop uit.

Matheus

August 04, 2011 0 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Matheus

Op een goede dag was hij er, meegekomen met  een van onze werknemers: Matheus. Hij  was pas bij hem in de buurt  komen wonen en zocht werk. Kon hij niet als dagloner een paar dagen aan de slag bij ons? Matheus was bijna 18 zo zei hij mij en had al heel wat werkervaring. Hij kwam uit Salvador. Zijn  moeder was die stad ontvlucht na de tragische dood van haar oudste zoon, zijn  één jaar oudere  broer.

bonen en beren

June 22, 2011 0 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

 

Sinds het begin van onze cacao onderneming komen ‘ beren’ op de meest vreemde momenten vanuit mijn onderbewuste naar boven. In mijn hoofd spoken, schijnbaar terloops, kreten als ‘bear market’ en het onnozele kinderversje “ik zag twee beren broodjes smeren, oh het was een wonder” rond. Ik begon mijzelf af te vragen of vanuit mijn onderbewuste met behulp van beren wellicht een boodschap wordt overgebracht voor mij als beginnende ondernemer.
Hier volgt het verhaal dat ik vanuit mijn ‘berengedachten’ destilleerde.

steun?

June 22, 2011 0 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

De tragedie van de e-coli besmetting in Duitsland en de ( economische) gevolgen die dat heeft voor de producenten van verse groenten, al dan niet biologisch, heeft ook in Bahia de nodige aandacht gekregen. De cacao producenten hier worden met name geprikkeld door het gegeven dat de overheid, in casu de EU,  zich verantwoordelijk voelt voor de positie van de producenten en bereid is tot steunverlening , zelfs in de vorm van schadevergoeding! En dat voor een toestand waaraan deze overheid feitelijk gezien part noch deel heeft!

EKO STRESS

April 16, 2011 0 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

De afgelopen weken was het perfect weer voor cacao: dagelijks een flinke regenbui en verder constant een temperatuur van rond de 30 graden. De cacao schoot in bloei: op stammen en takken kon je overal bosjes piepkleine witte cacaobloempjes zien verschijnen. Niet alleen prachtig om te zien maar het gaf ook een goed gevoel. Als maar de helft van al die bloempjes een vrucht wordt gaat het de goede kant op met onze productie! Vorige week maakte ik een klein inspectierondje door een deel van de plantage. Ik had bezoekers uit Nederland en wilde hen de eerste resultaten van het herstelwerk van de oude cacao aanplant laten zien.

slavernij

April 06, 2011 1 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Op advies van vrienden en bekenden die kunnen doorgaan voor door de wol geverfde werkgevers zijn wij er zeer attent op om strikt de strenge Braziliaanse arbeidswetgeving te volgen : zorg ervoor dat iedereen die bij je werkt een schriftelijk arbeidscontract heeft, dat de sociale lasten worden afgedragen en dat de vakantieuitkering ( 1 ½ maandsalaris per jaar) en 13-de maand op het juiste moment en tegen de juiste waarde worden berekend en uitbetaald. Als je een fout maakt word je, zeker als buitenlander, onmiddellijk voor de arbeidsrechter gedaagd die altijd voor de werknemer is en het opleggen van fikse boetes niet schuwt zo is ons van verschillende kanten verzekerd. Dit soort ellende willen wij natuurlijk graag vermijden. Dus volgen we de wettelijke regels stipt.

by-catch

March 25, 2011 1 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Het herstellen van een totaal verwaarloosde cacaoplantage kost heel veel energie, menskracht, tijd en geld. Als het eerste grove schoonmaakwerk is gedaan blijken er nogal wat stukken land te zijn waarop geen enkele cacaoboom het heeft overleefd. Dat betekent dat herplant nodig is. En dat betekent volgens de cacaokenners dat er ook bananen geplant moeten worden. Jonge cacao heeft de schaduw nodig die de grote bananenbladeren bieden en daarnaast schijnen de wortels van de banaan de structuur van de grond geweldig goed te doen en dat helpt de jonge cacao dan ook weer. Dat er nog heel wat andere bomen in het bos staan die toch ook veel schaduw bieden is niet van belang: er moeten bananen komen.

onkruid wieden

March 12, 2011 1 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Onkruid wieden

Een cacaoplantage met enige jaren achterstallig onderhoud ziet er voor de leek uit als een oerwoud: letterlijk zie je door de bomen de cacao niet meer. Cacao wordt in onze streek, Bahia, nog grotendeels op de traditionele methode geteeld, namelijk als onderbegroeiing in het regenwoud, met in het optimale geval zo'n 1000 cacaobomen per hectare. Om aan te kunnen planten wordt het regenwoud eerst enigszins uitgedund: "nutteloos" hout  en laag vertakkende bomen verdwijnen en de hoge woudreuzen van het originele bos blijven staan om schaduw te bieden aan de cacao. Een prachtig systeem dat de ecologische balans bewaart. Geen grootschalige ontbossing, geen mechanisch grondverzet met bijvoorbeeld inklinking als gevolg, geen naakte en dus erosie gevoelige grond en wel na een aantal jaar ( cacao begint te produceren in zijn 4 de jaar) een economisch renderend “bos”. Maar dat gaat niet vanzelf!

LIFE IN THE TROPICS 2

March 07, 2011 1 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Niet alles is gemakkelijk in het land dat het land van melk en honing lijkt als je met een caipirinha in je hand onder een parasol aan het strand ligt. In ons idyllisch gelegen dorpje van ongeveer 80 inwoners aan een baai van de Atlantische Oceaan is deze zomer een schrijnend tekort aan water. Gedurende de zomer vakantie die zich uitstrekt vanaf kerstmis tot na carnaval, reist een onophoudelijke stroom familieleden hiernaartoe om in het gezelschap van zeer beminde en gewaardeerde vaders,moeders, broers, zussen, neven, nichten, kinderen en kleinkinderen van de echte braziliaanse vrijheid te genieten. Lekker wat kletsen, kuieren, hangen en eten en genieten van elkaars gezelschap en elkaars muziek ( vaak uit in de auto gemonteerde boxen en op ondraaglijke sterkte). En natuurlijk wordt er onophoudelijk gedoucht en ( nog steeds op de hand) kleding gewassen. Hoe warm het ook is, je moet hier wel lekker ruiken en tenminste drie keer per dag andere kleren aan , liefst stralend wit van kleur!

life in the tropics....

February 25, 2011 2 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

hi , inmiddels hebben we een internet aansluiting en rugpijn. Na twee maanden werken aan de organisatie van onze cacaoproductie wordt het gebrek aan simpel confort als een gemakkelijke stoel ineens een punt. Niet het eerste waar je aan denkt als je je een voorstelling maakt van het leven in de tropen! Voor de mensen hier lijkt dit geen onderwerp: de meesten zitten s'avonds na het werk op de stoep voor hun huis met hun rug tegen de muur  geleund en lijken zich daar goed bij te voelen! Hoewel, ook onze werkers hoor ik klagen over rugpijn. Dat is de leeftijd wordt er dan lakoniek opgemerkt. Maar  voor mij is er een veel voorstelbaarder reden: het ongelooflijk gesjouw met zware materialen dat voor velen een dagelijkse realiteit is. Een zak cement weegt hier nog steeds 50 kg en een zak cacao zelfs 60 kg! En dan zijn er ook nog de eenvoudige, loodzware weipalen.  Al deze spullen worden zonder een spoor van aarzeling door onze werknemers, net als door alle anderen hier, op de rug of op het hoofd vervoerd! Comfort hoezo?