EKO STRESS

April 16, 2011 0 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

De afgelopen weken was het perfect weer voor cacao: dagelijks een flinke regenbui en verder constant een temperatuur van rond de 30 graden. De cacao schoot in bloei: op stammen en takken kon je overal bosjes piepkleine witte cacaobloempjes zien verschijnen. Niet alleen prachtig om te zien maar het gaf ook een goed gevoel. Als maar de helft van al die bloempjes een vrucht wordt gaat het de goede kant op met onze productie! Vorige week maakte ik een klein inspectierondje door een deel van de plantage. Ik had bezoekers uit Nederland en wilde hen de eerste resultaten van het herstelwerk van de oude cacao aanplant laten zien. Het werd niet de inspirerende wandeling die ik voor ogen had. Ik schrok me bijna dood: nergens was er meer een bloempje te zien en ook waren er vrijwel nergens vruchtbeginseltjes te ontwaren! Waar ik ook keek: de cacaoplanten stonden prachtig in blad en liepen geweldig goed uit maar bloempjes of vruchten ho maar! Hoe kan dat nu, waarom heeft er geen bevruchting plaatsgevonden, wat is nu het effect van die dure biologische bemesting die 3 maanden geleden is toegepast? Op deze manier wordt het niks met onze productie!

Ik dook onmiddellijk de boeken in en las dat inderdaad…. vruchtzetting een groot probleem kan vormen bij cacao. Uitgebreid onderzoek heeft nog geen verklaring voor dit verschijnsel opgeleverd. Een eventuele massale bijensterfte – waar op dit moment zoveel over te doen is- kan niet het probleem zijn: cacaobloemen worden niet bestoven door bijen maar door een klein vliegje. Navraag bij collega’s leerde dat iedereen met hetzelfde fenomeen werd geconfronteerd. Geen verklaring maar toch iets van een geruststelling: ik ben niet de enige!

Het is nu twee weken later. De scheuten die zich overal op de cacaoplanten vormden zijn gesnoeid en, o wonder, opnieuw staan de planten in volle bloei! Zo mooi ! Volgens de lokale deskundigen gaat het goedkomen deze keer: de oogst zal wat later zijn dan normaal maar dat is alles. Het komt allemaal omdat het weer zo onvoorspelbaar is tegenwoordig. Het klopt dat het vorig jaar de hele maand maart niet geregend heeft , maar of dat de verklaring voor ons probleem nu is? Ik weet het niet, als er nu maar vruchten gevormd worden is het mij allang best. En dat geldt ook voor vele andere boeren in de omgeving die met dezelfde spanning naar hun cacaoplanten kijken!