slavernij

April 06, 2011 1 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Op advies van vrienden en bekenden die kunnen doorgaan voor door de wol geverfde werkgevers zijn wij er zeer attent op om strikt de strenge Braziliaanse arbeidswetgeving te volgen : zorg ervoor dat iedereen die bij je werkt een schriftelijk arbeidscontract heeft, dat de sociale lasten worden afgedragen en dat de vakantieuitkering ( 1 ½ maandsalaris per jaar) en 13-de maand op het juiste moment en tegen de juiste waarde worden berekend en uitbetaald. Als je een fout maakt word je, zeker als buitenlander, onmiddellijk voor de arbeidsrechter gedaagd die altijd voor de werknemer is en het opleggen van fikse boetes niet schuwt zo is ons van verschillende kanten verzekerd. Dit soort ellende willen wij natuurlijk graag vermijden. Dus volgen we de wettelijke regels stipt.

Zo ook bij onze nieuwste werknemer: een kleine boer die dringend geld nodig heeft. Na een eerste kennismaking van enige dagen als dagloner vraag ik hem of hij van plan is bij ons te blijven werken. Op zijn bevestigend antwoord leg ik hem uit dat wij beginnen met een arbeidscontract van 90 dagen dat bij weerzijdse instemming een vast contract wordt na afloop van die periode. Helemaal prima, de man vraagt te mogen werken van 6 uur s’ochtends tot 3 uur s’middags ( met een uur middagpauze natuurlijk) zodat hij de rest van de middag de tijd zal hebben op zijn eigen bedrijf te werken. Zo gezegd zo gedaan. De eerste weken gaan goed, maar de dag na uitbetaling van het eerste maandloon komt hij pas s’middags opdagen en wel in zijn nette kleren. Op de vraag waarom hij niet is komen werken antwoordt hij dat hij iets anders te doen had vandaag. Dat kan natuurlijk gebeuren maar, zo leg ik uit, het is natuurlijk wel prettig als hij dat tevoren even aankondigt. Hoezo dat ? Nou, in verband met de planning van de werkzaamheden is het wel zo handig als je weet op wie je kunt rekenen. O ja, is het wat glazige antwoord.

De volgende dag verschijnt hij weer niet. Zonder enig teken van leven ditmaal.
Als HIJ de daaropvolgende  DAG WEER NIET KOMT OPDAGEN BESLUIT IK EENS POLSHOOGTE TE GAAN NEMEN BIJ ZIJN HUIS. dAAR TREF IK HEM AAN:SLAPEND IN ZIJN AUTO VOOR ZIJN HUIS, HET Leek ER STERK OP DAT HIJ ZIJN ROES LIGT UIT TE SLAPEN. .. oP MIJN VRAAG OF HIJ NOG VAN PLAN IS OM TE KOMEN WERKEN ANTWOORDt HIJ dat HET ER EVEN NIET meer IN zit. ik zeg dat ik begrijp dat hij dus zijn baan wil opzeggen. ja dat klopt. zullen we dat dan meteen maar even regelen, hij heeft immers een arbeidscontract ? nee , eerst uitslapen! ok dan maar. S’middags komt hij inderdaad met een schriftelijke ontslag aanvraag en wil hij de zaak ook financieel afsluiten: hij heeft toch recht op 1/12 van zijn vakantie geld en zijn 13de maand nu hij een volle maand heeft gewerkt !  Echter , meer nog dan om zijn geld te kunnen ontvangen lijkt hij te zijn gekomen om uitgebreid verhaal te halen, hij is namelijk woedend! wie denk ik wel wie ik ben! zomaar iemand dwingen om te komen werken, dat hoeft hij echt niet te pikken! weet ik wel dat de slavernij is afgeschaft! een mens heeft toch gewoon recht om niet te werken en niemand heeft het recht om daar tussen te komen! De opmerking van mijn kant dat hij toch zelf na een uitgebreid gesprek met mij een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met wederzijds rechten en plichten lijkt hem alleen nog maar bozer te maken.

Met mijn handtekening onder zijn ontslagaanvraag, uitbetaling van zijn vordering en een financieel bedankje in de vorm van kwijtschelding van de koopprijs van een paar trossen bananen die hij de week tevoren bij mij gekocht had maak ik een eind aan de slavernij waarin ik deze onafhankelijke boer een maand eerder had gebracht....

 

Comments (1)

Gudula van Nispen tot Pannerden

Wat een onprettige situatie, niet gemakkelijk, zeker niet als je van het beste van de mens uitgaat, de persoon nota bene aan werk en geld helpt. Hoe belangrijk is de cultuur van de bevolking aldaar waar je midden in zit en dus ook op alle fronten mee te maken hebt. Heb goede moed. Wanneer zien we je weer in het Hollandse landschap? Lieve lente groet, uit Breda, Gudula en Rurger
Please login to comment