onkruid wieden

March 12, 2011 1 Comments Quinta Blog by Marie-Louise Filippini

Onkruid wieden

Een cacaoplantage met enige jaren achterstallig onderhoud ziet er voor de leek uit als een oerwoud: letterlijk zie je door de bomen de cacao niet meer. Cacao wordt in onze streek, Bahia, nog grotendeels op de traditionele methode geteeld, namelijk als onderbegroeiing in het regenwoud, met in het optimale geval zo'n 1000 cacaobomen per hectare. Om aan te kunnen planten wordt het regenwoud eerst enigszins uitgedund: "nutteloos" hout  en laag vertakkende bomen verdwijnen en de hoge woudreuzen van het originele bos blijven staan om schaduw te bieden aan de cacao. Een prachtig systeem dat de ecologische balans bewaart. Geen grootschalige ontbossing, geen mechanisch grondverzet met bijvoorbeeld inklinking als gevolg, geen naakte en dus erosie gevoelige grond en wel na een aantal jaar ( cacao begint te produceren in zijn 4 de jaar) een economisch renderend “bos”. Maar dat gaat niet vanzelf!

Het eerst probleem is het onkruid dat  je bij wijze van spreken  omhoog ziet schieten tussen de cacao. Zonder -heel arbeidsintensief- onderhoud is dat onkruid na een jaar of vier veranderd in een soort secundair bos dat de cacao in de onderste lagen van het originele bos verdringt. Stammen van een arm dik en met een lengte van tenminste 5 meter maken het leven van de cacaoplanten zuur. Na nog eens een paar jaar is er amper nog een cacaoboom te onderscheiden. Overal bomen, klimplanten en dode stammen. Dat is de situatie die ik op mijn bedrijf aantrof. Er was geen doorkomen meer aan op de plantage: overal groen en waar je ook wil wordt de doorgang versperd door natuur.

De eerst stap naar herstel is de strijd tegen het 'onkruid' aan te binden.  Met grote messen trekken onze werknemers de plantage in. Het kost zeven mandagen om met een hakmes een hectare cacao aanplant weer enigszins toegankelijk te krijgen. De gedachte aan vrolijk fluitende groenwerkers die de Nederlandse plantsoenen bijhouden dringt zich onwillekeurig bij mij op. Wat een verschil! En dan is het echte onderhoud nog niet begonnen!

 

Comments (1)

Gudula van Nispen tot Pannerden

Onderhoud van de grond heeft eigenlijk wel continu aandacht nodig, begrijp ik uit je verslaglegging. Hoe is de situatie bij jullie van de bijen. Wij kregen via de TV door dat het ernstig gesteld is met de Bijen, oorzaak voornamelijk de pesticide. Wereld moet echt oplossingen gaan vinden. Beste groet en lees graag hoe het je verder gaat, lieve groet, Gudula
Please login to comment